Критика
Преводи
Пиеси
Стихотворения
Доклади
Награди

Литературен критик и историк, преводач, журналист, редактор и издател, Светлозар Жеков е свързан трайно с културата на променяща се България. Съучредител е (заедно със Стефан Савов и Александър Шурбанов) на един от първите клубове за демокрация у нас – Клуба за демокрация при Съюза на българските преводачи. Активно участва в демократизацията на страната и културата. Като директор на Националния център за книгата (1997–1999) полага много усилия за осъществяване на ефективен диалог между държавата и книжовната общност – организира две национални конференции върху проблемите на книжния сектор, предлага на държавническото и обществено внимание новаторската си програма "Българско книжовно наследство", предвиждаща издаването на 100 български класически автори и безплатното им предоставяне на библиотеките, както и дигитализацията им в мултимедийни издания и свободния достъп на всичко написано от тях и за тях в специално създадена за целта интернет-страница. Инициира създаването на първия български "Books In Print"- каталог, който издава като книга  и CD-ROM, съвместно с НБ "Св.св. Кирил и Методий".

Негова е идеята за създаването на Националната награда "Хр. Г. Данов", която учредява заедно с МК и Община Пловдив през 1999 г.
 
Автор е на десетки статии, литературни портрети, рецензии, интервюта, превел е стотици стихове  от руската класическа поезия, издадени в отделни книги или сборници. Основател е на книгоиздателство "Перо" – една от първите частни издателски фирми в България след демократичните промени през 1989 година. 

Той е един от пионерите на дигитализацията на българското книжовно наследство – заедно с Александър Ванчев, Живко Иванов и Светослав Петков подготвя уникалното мултимедийно издание "Христо Смирненски – новият прочит" в два тома и CD-ROM, което е отличено с Националната награда "Хр. Г. Данов" (2002 г.) за принос в книжовната култура на България. (Видео / Фото - архив ) Автор е на една от най-дискутираните в последно време от културните среди книги – литературната му анкета с Кирил Кадийски, поставяща не само в нова светлина почти четири десетилетия от нашия културен и политически живот, но и нови предизвикателства пред литературния жанр.
 
От 2002 г. Светлозар Жеков участва в голям международен проект "Hyper Learning", в който има амбицията да представи на европейската културна сцена дигитализирано литературното наследство на големия български класик Алеко Константинов.
През 2005 г. е избран за член на European Union Publishers’ Forum.
 
През 2007 г. издателство "Нов Златорог" публикува литературнокритическата му книга "ПРЕЗ ДВОРА НА ВРЕМЕТО" и двуезичната антология "АРСЕНИЙ ТАРКОВСКИ И ДРУГИ РУСКИ ПОЕТИ" , събрала най-добрите му преводи от руската класическа поезия ("Нов Златорог", 2007). ПРЕМИЕРАТА на двете книги, представени от Младен Влашки , се състоя на 28 август в София, в галерия ART ALLEY.
 
© 2023 Svetlozar Zhekov
Login Form

Забравена парола